onsdag 16 maj 2012

Jag köpte en regnskog

Stockholm igen! Bussenhusskolan har två helsvenska elever, resten är andra generationens invandrare. Underbar femteklass med 15 nationaliteter. Vi hade jättekul och det slutade med att de sjöng en sång för mig. Klassföreståndaren Lennart är en man med stort hjärta och en längtan efter att bli rockstjärna. Han skriver engagerade brev till stadens politiker för att han är orolig för sina elever.
Tur att det finns folk som Lennart. Skolan, som ligger i ett  fint naturvårdsområde med gammal kulturbebyggelse bredvid, ska nämligen läggas ner och alla elever ska flytta till en annan skola som ligger inträngd i segregationsghettot. Klasserna kommer att bli stora, lärarna deppiga och gängbildning är redan ett faktum på den nya skolan.

Vad tänker dom med, politikerna? Hur kortsiktig får man lov att vara?
Det skulle vara intressant att göra en uppföljning på eleverna i denna klass och se hur de landar, nu när klassen splittras. En del söker friskolor, en del slussas direkt över till betongen. Ska kolla upp hur många svenska barn med svenska föräldrar som går i ersättningsskolan.

Hur kan segregationen och klasskillnaderna se ut så här år 2012?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar